Deň Slnka

Každý rok si 3. mája pripomíname Deň Slnka, ktorý vyhlásila OSN v rámci programu pre životné prostredie UNEP. Význam našej najbližšej hviezdy si uvedomujeme každý deň a je zároveň v centre pozornosti astronómov, keďže je to jeden z najsledovanejších objektov vo vesmíre. Tento deň sme si pripomenuli 4. mája 2024 aj na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle, detašovanom pracovisku Vihorlatskej hvezdárne v Humennom podujatím, na ktorom bol predstavený nový ďalekohľad na pozorovanie Slnka. Ako býva zvykom, astronómovia dávajú svojím ďalekohľadom aj mená. Ten náš sa volá Heli a bol obstaraný v rámci implementácie projektu „Cez Poloniny ku hviezdam“ podporeného v rámci výzvy Plánu obnovy Ministerstva životného prostredia so zameraním na rozvojové projekty transformácie regiónu NP Poloniny.

Po predstavení nového ďalekohľadu pokračoval sobotný program prednáškou Róberta Barsu, amatérskeho astronóma, astrofotografa a člena Slovenskej astronomickej spoločnosti o zatmení Slnka v Mexiku, ktoré sa odohralo na americkom kontinente 8. apríla 2024. Prítomní sa dozvedeli zaujímavosti z prípravy expedície, aký je život v Mexiku a predstavené boli fotografie zo zatmenia, ktoré zhotovil Róbert Barsa. Fotografie boli doplnené odborným výkladom o úkazoch, ktoré je možné vidieť a zachytiť počas zatmenia. Na záver sme si mohli pozrieť unikátne video-zábery polárnej žiary zo severu Nórska v celo-oblohovej projekcii, ktorého autorom bol takisto náš hosť Róbert Barsa. Program v planetáriu bol zakončený dokumentom o výskume Slnka družicou SDO (Solar Dynamic observatory).

Nový ďalekohľad mimoriadne skvalitní pozorovania Slnka pre domácu i zahraničnú verejnosť a podporí edukáciu žiakov a študentov, ktorí naše observatórium navštevujú.
Tešíme sa na Vás pri pozorovaniach Slnka s Helim.

Mgr. Róbert Adam

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *