Deň hvezdární a planetárií

Nedávne teplé počasie predznamenáva príchod jari a jarnej rovnodennosti – obdobia, kedy sa tradične konajú popularizačné aktivity hvezdární a planetárií na Slovensku.

V tomto roku sa známe podujatie „Deň hvezdární a planetárií“ bude konať počas víkendu
16. a 17. marca 2024. Astronomické zariadenia na Slovensku ponúknu verejnosti špeciálne programy, zaujímavosti zo zákulisia výskumu vesmíru, či pozorovania oblohy s astronomickou technikou.

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom ponúka pre záujemcov o astronómiu bohatý program na hvezdárni v Humennom a na jej detašovanom pracovisku – Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Práve tam prebehne program už v sobotu 16. marca 2024. V nedeľu sa mladší i starší môžu tešiť na celodenný program v humenskej hvezdárni s prednáškou RNDr. Zdenka Komáreka o planétach, ktoré obiehajú iné hviezdy v našej galaxii. Samozrejmosťou sú pozorovania objektov večernej oblohy, predovšetkým Mesiaca, ktorý bude v ideálnych podmienkach na pozorovanie, planéty Jupiter a rôznych otvorených hviezdokôp zimnej a jarnej oblohy. Časový harmonogram podujatia si môžete pozrieť na plagáte nižšie. Tešíme sa na Vás!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *